Almera-Homeskin Merdeka-range_homeskin_desktop-01 banner-bulan10-2 sept

Aktiviti

March 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Follow Kami!Terbaru

Trendy:

PM Terus Kepada Kami

Event

Ă—

Message

Debug output of Perfect Link with Article Images on Facebook
og:title - Tan Chong rancang bawa Nissan e-Power ke Malaysia
og:type - article
og:url - http://nissankt.com/index.php/2-terkini/89-tan-chong-rancang-bawa-nissan-e-power-ke-malaysia
og:site_name - Nissan Kuala Terengganu
og:image - images/Nissan-Note-e-Power-Singapore-7_BM-630x434.jpg

 

Berita baik untuk peminat Nissan di Malaysia, pengedar jenama tersebut, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) kini bercadang untuk membawa teknologi hibrid dari jenis enjin penambah jarak Nissan e-Power ke pasaran tempatan.

Namun ketika bercakap kepada paultan.org semasa berlangsungnya acara Nissan Future di Singapura minggu lalu, pengarah jualan dan pemasaran ETCM, Chris Tan menjelaskan teknologi tersebut akan sampai ke Malaysia bukan bersama model Note (model pertama yang menerima teknologi tersebut).

Selain dari Note, e-Power turut dipadankan MPV Nissan Serena generasi baharu yang bakal dilancarkan di Malaysia tahun ini, tetapi dalam versi standard. Adakah e-Power akan diperkenalkan dipasaran tempatan menerusi Serena? Perkara ini masih lagi belum dapat dipastikan.

Apa perbezaan antara sistem hibrid penambah jarak e-Power ini berbanding sistem hibrid lain? Untuk pengetahuan anda, enjin petrol tiga-silinder HR12DE 1.2 liter berkuasa 79 PS/103 Nm pada unit janakuasa ini tidak dihubungkan kepada sistem trasmisi mahupun sistem pacuan. Sebaliknya ia berfungsi sepenuhnya untuk mengecas bateri sistem elektrik sepenuhnya.

Bateri berkenaan akan menyuap kuasa elektrik kepada motor berkuasa 109 PS/254 Nm (unit sama dari Nissan Leaf) – ini sebenarnya yang akan dihubungkan kepada roda dan memacu kenderaan berkenaan.

Menurut Nissan, sistem ini membolehkan kereta tersebut berfungsi seperti kereta elektrik sepenuhnya dengan kelebihan seperti tork maksima bermula dari 0 rpm, tanpa risau untuk mengecas semula baterinya. Sistem ini juga membolehkan bateri berkenaan direka lebih kecil dari unit pada Leaf, membolehkan ia diletakkan dibawah tempat duduk hadapan, seterusnya tidak menjejaskan langsung ruang dalaman kenderaan tersebut.

On Screen Facebook Popup by Infofru

Sila Like Page Nissan Kuala Terengganu Untuk Mendapatkan Promosi-Promosi Terkini Dari Kami

Close